- ارسال شده در ۱۳۹۷ دی ۲۰ ساعت ۱۹:۵۶
- توسط تحریریه
- ۰ نظر
- در شتابدهنده » اشتغال و کارآفرینی
آنچه باید درباره طرح تکاپو بدانیم
طرح تکاپو توسط وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی ، ذیل معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال و با استفاده از تجارب بینالمللی در حال اجرا میباشد .
طرح تکاپو مصوب شورای عالی اشتغال کشور و یکی از مهمترین برنامههای اصلی و محوری توسعه اشتغال در کشور میباشد
این طرح با نام طرح توسعه رستههای پراشتغال منطقهای ذیل قرارگاه اقتصاد مقاومتی بهعنوان یکی از طرحهای توسعه اشتغال در ستاد اقتصاد مقاومتی در حال اجرا و پیگیری میباشد .
طرح تکاپو توسط وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی ، ذیل معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال و با استفاده از تجارب بینالمللی در حال اجرا میباشد .
هدف اصلی طرح
توسعه اشتغال پایدار از طریق بهسازی دینامیک اشتغال در سطح مناطق و توسعه رستههای کسبوکاری منتخب و اولویتدار در سطح ملی و استانها است
طرح تکاپو بر توسعه رسته کسبوکارهای موجود رسمی و غیررسمی تکیه دارد . ایجاد کسبوکارهای جدید از طریق توسعه کسبوکارهای موجود صورت خواهد گرفت ، تکیه اصلی بر کسبوکارهای خرد و کوچک و متوسط مبتنی بر مزیتهای منطقهای و اقتصاد مقاومتی
رستههای کسبوکاری که بیشترین تأثیر بر اقتصاد و اشتغال در استان را دارا میباشند در اولویت توسعه در طرح تکاپو قرار دارند .
- منابع اجرا برنامههای عمل برای توسعه رسته ، از منابع طرح تکاپو ، منابع استانی ، هماهنگ کردن و همسو کردن منابع دستگاههای ذیربط و مشارکت دستگاههای اجرایی استان ، تسهیلات صندوق کارآفرینی و امید و برخی از بانکها ، و مشارکت بنگاههای بخش خصوصی فراهم میگردد .
طرح تکاپو هم برطرف عرضه نیروی کار (آموزش عالی ، فنی حرفهای ، آموزش پرورش و نهادهای آموزشی .... ) از طریق ارتقاء مهارت و توانمندسازی نیروی کار متناسب با نیاز صنعت و کسبوکارها توجه و برنامه دارد و هم برطرف تقاضای نیروی کار ( بنگاههای کسبوکار در رستههای مختلف تولیدی ، کشاورزی ، خدماتی ، توزیعی ، صنعتی )
طرح تکاپو از طریق اعطاء تسهیلات ایجاد اشتغال نمینماید بلکه با توانمندی سازی و اتصال به بازار و ایجاد رونق در کسبوکارهای موجود و توانمندی سازی بنگاهها و هماهنگی نهادی ، توسعه اشتغال را بهصورت پایدار و ساختاری دنبال مینمایند . همچنین تقویت ساختاری نهادهای اجتماعی نظیر خیرین اشتغال و هدفمند ساختن کمک خیرین در حوزه اشتغال یکی از راهبردهای تکاپو میباشد .
برنامههای اجرایی طرح تکاپو برای توسعه هر رسته کسبوکار ، بین ۳ تا ۵ سال به طول میانجامد .
اتصال به بازارهای خارجی ، سفارش پذیری ، تولید تحت برند ، برند سازی محلی ، ملی و بینالمللی ، و انتقال دانش فنی همراه با سفارش پذیری و صادرات محصول ؛ راهبرد اصلی طرح تکاپو میباشد این مهم از طریق شناسایی ظرفیت خالی صنایع و کسبوکارها ، تنظیم و برقراری ارتباطات بینالمللی و نهادسازی نظیر نهادهایی مثل مرکز توسعه تجارت خاص هر صنعت ( نظیر مرکز توسعه تجارت صنعت پوشاک , مرکز توسعه مهارت و اتصال به بازار صنعت کفش ، و نظایر این نهادها ) فراهم میگردد.
برنامههای اجرایی شامل برنامههای مختلفی است که باعث ارتقاء کل زنجیره ارزش یک رسته کسبوکار از تأمین تا مصرف میگردد و طیف وسیعی از فعالیتها در زمینه توسعه فنّاوری ، ارتقاء مهارتهای نیروی انسانی ، ارتقاء کیفیت تولیدات یا خدمات ، ارتقاء بهرهوری عوامل تولید ، ایجاد نهادهای تخصصی و شبکهسازی و ... را در بر میگیرد .
نظام دقیقی برای اجرا ، پایش و ارزیابی طرح تکاپو برنامهریزیشده است و خروجی و هدف اصلی طرح ، توسعه و رونق کسبوکار بهصورت پایدار و هدفمند و ایجاد و تثبیت اشتغال میباشد .
- نقطه شروع برای مداخله در دوران رکود در حوزه اشتغال، توجه به توسعه کسبوکارهای دارای ظرفیت بالای اشتغال است.
-در توسعه بنگاههای موجود نیز میبایست تمرکز بر بنگاههای خرد، کوچک و متوسط بوده که بیشترین سهم اشتغال و تعداد بنگاههای کشور را دارا میباشد. برنامههای طراحیشده بهگونهای خواهند بود که امکان ارتباط بنگاهها در حلقههای پسین و پیشین زنجیره ارزش فراهم شود.
تخصیص تسهیلات بانکی، فارغ از نرخهای بهره رایج در نظام بانکی، راهکار مناسبی برای توسعه اشتغال نخواهد بود. بنابراین سیاستهایی مانند اختصاص یارانه سود و یا تبصرههای تکلیفی مبتنی بر منابع بانکی، راهکارهای مؤثری برای ایجاد اشتغال نخواهند بود.
ضروری است که برنامههای توسعه اشتغال کشور، پوشش مناسبی برای اشتغال گروههایی باشند که در دوران رکود بیشترین آسیب را از شرایط رکود دیدهاند. بهطورمعمول گروههای اجتماعی زنان، جوانان، افراد ناتوان جسمی در دوران رکود شانس کمتری برای اشتغال دارند.گروههای هدف اولویتدار طرح تکاپو برای اشتغال عبارتاند از : جوانان فارغالتحصیل بیکار ، زنان سرپرست خانوار ، معلولین ، زنان )
اصلاح جهتگیری نظام آموزشی مهارتی و تخصصی در انطباق با نیازهای طرف تقاضای کار از اولویتهای کلیدی بازار کار میباشد.
ضروری است که الزامات اجرایی طرح بهگونهای طرحریزی شوند که منشأ پویایی و هماهنگی در سازمانهای ستادی و اجرایی در سطح ملی و استانی شوند. بهبیاندیگر میبایست امکان تقسیمکار بین دستگاهی برای مواجهه با موضوع اشتغال پایدار فراهم شود.
برای ایجاد اشتغال میبایست پس از سیاستگذاری در سطح کلان، بر مواجهه مستقیم در سطح محلی و استانی تمرکز نمود. مختصات اشتغال در استانهای مختلف، متفاوت است و بنابراین راهکارهای اختصاصی خود را میطلبد.
مطالب مرتبط:
- اشتغال پایدار با تکیه بر کسب و کارهای مزیت دار
- سی آر ام (CRM) و نقش آن در ارتقاء سازمان ها
- دستورالعمل تعیین شهرها و روستاهای مرزی
برچسب ها: اشتغال پایدار ، تکاپو